Insulglass Select IGU for refurbishment of RMIT

Challenge

To install five levels of glass panels to the façade which would help not just in rejuvenating the 93 year old historic building but add to the sustainability of the construction in terms of light and temperature control.

Solution

Responsible for the design and installation of all of the glass panels for the five storied Building 2, Peter Elliott Architects tested a number of different materials and techniques before developing the final clear, double glazed Low-E laminated glass product. Comprised of high performance Low-E laminate, the air space between the Building’s glass panels was then filled with custom-made UV stable polycarbonate sun control rings.

moen-projects-rmit05Peter Elliott Architect, Rob Trinca said that during the ring development stages, they had been committed to designing not only aesthetically pleasing glass panels, but also panels that would provide thermal benefits for the building’s occupants. “The translucent shade rings incorporated between the glass panels work naturally with the angle of the sun to control the interior temperature of the building, without the need for an external sun shade,” Mr Trinca said. “Basically, the rings are designed so that their depth and diameter refract the hot and high summer sun, yet allow the low sun angles we get in winter to infiltrate the panels, thus increasing the temperature of the building’s interior.

Whilst working on the project, Mr Trinca said Peter Elliott Architects did face a number of challenges in installing the glass panels to the ground level, which are suspended 1700 mm above the ground. AGG engineers worked with the Architects team to position the frame for the IGU Glass panels, it was supported from the level 2 floor slab which allowed for a column free facade to the clear glass at the ground floor entry.

“In addition, there is a constant moving pattern of light across the interior, giving the design of the panels a unique touch.”

Rob Trinca, Peter Elliot Architects

Installing the rings within the insulated glass units was a challenge that excited AGG staff. Rather than manufacturing a traditional IGU, it was nice to work on something outside the square and AGG rose to the challenge. Time was taken to ensure a consistent pattern was formed determined by the window position, and the results were worth it.

 

Project Details

Product – Double glazed Low-E laminated glass product with the air space filled with custom-made UV stable polycarbonate sun control rings

Site Address – RMIT’s historic University Building 2, Melbourne – VIC

Architect – Peter Elliott Architects